Forum -> Dyskopatia - co dalej?

Tytuł:Dyskopatia - co dalej?
Autor:karol
22.2.2011, 11:22
Cześć, A więc tak latem zaczęły narastać moje problemy z kręgosłupem - wcześniej pobolewały mnie plecy po podróży tylko, aż w pewnym momencie bóle stawały się coraz dłuższe i uciążliwsze, aż problem się przeniósł na łydkę. Zrobiłem MRI - przepuklina wielkości 11 mm na poziomie L4/L5. Zacząłem jesienią rehabilitację - przedewszystkim terapia manualna i trochę fizykoterapii. W grudniu doszedłem do stanu, w którym nic mnie specjalnie nie bolało, postawę miałem prostą i prawie się pożegnałem z dolegliwością, prawie, ponieważ w święta lekkomyślnie pchnąłem samochód, no i dolegliwości zaczęły nawracać. Jednak prawdziwym gwoździem do trumny było zeszłotygodniowe kichnięcie podczas podnoszenia się z łóżka - od tamtej pory mam okropne bóle, mrowienia, lekkie otępienie czucia w okolicach dużego palca. Oczywiście skonsultowałem się z neurochirurgami - i generalnie - wskazaniem na operację są poważne kwestie neurologiczne jak niedowłady, albo tzw zespół ogona końskiego (problemy z czynnościami fizjologicznymi). I tu pojawił się dylemat: 1. Kontynuować rehabilitację - czy w ogóle jest jeszcze sens w moim stanie i czy to nie jest taka zabawa bez końca? Nie chciałbym włożyć kolejny raz wysiłku w coś, co w jednej chwili można zmarnować. Czy można dojść do w miarę stabilnego stanu, w którym tylko ekstremalne zachowania są w stanie ten stan pogorszyć? 2. Załatwić sprawę chirugicznie - tu wiem, że może być różnie - objawy mogą nie ustąpić po operacji, a nawet jak wszystko dobrze pójdzie mogą się pojawić bóle pleców no i problemy takie jak kolejne przepukliny w wyniku ubytku w krążku. Z drugiej strony być może połączenie najlepszego specjalisty oraz najnowszych technologii, implantów itp załatwi sprawę szybko i skutecznie? Koszty nie grają specjalnie roli. Chodzi mi tylko o efekt. Proszę obeznanych z tematem o opinie. Oczywiście będę rozmawiał z lekarzami i rehabilitantami, ale chciałbym znać możliwie jak najwięcej opinii na ten temat.

Autor:klaudiusz
22.2.2011, 13:35
Mi jakoś się udało podobnej wielkości przepuklinę "wyciszyć" terapią manualną i delikatną gimnastyką. Ponowny rezonas wykazał znaczną poparawę. A miałem już osłabioną stopę, nie tylko ból łydki. Każdy przypadek jest inny, więc nie chcę nic sugerować.

Autor:władek
23.2.2011, 10:18
ja jak miałem problem z dyskopatia sięgałem cały czas po leki przeciwbólowe ale jedynie Pyralgina mi pomagała a w połączeniu z rehabilitacją dała duży efekt i operacja jest na razie odwleczona

Autor:arek
23.2.2011, 13:10
mi pomogła wizyta u masażysty już po jednym zabiegu ból ustąpił i nie musze iści na terapię manulaną czy inne zabegi

Autor:marysia
24.2.2011, 08:19
może skonsultuj się jeszcze z innym lekarzem może będzie inna opcja niż operacja pozdrawiam

Autor:karol
24.2.2011, 12:47
posłuchałem się porady i jestem umówiony na wizytę u innego specjalisty zobaczę co on mi poradzi pozdrawiam

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?